Potřebujete poradit s jarní údržbou dlažby?

Zima je za námi a příprava na letní sezónu v plném proudu. Těší nás, pokud věnujete pozornost a péči betonové dlažbě. I ona to potřebuje. Někdy méně, někdy více. Když dochází k pravidelnému čištění, dlažba je i po zimě jistě v dobré kondici a stačí ji jen zamést nebo umýt vodou. Veškeré naše betonové výrobky jsou již ve výrobě opatřeny speciálními hydrofobizačními přísadami, které jsou ještě účinnější než pouhá impregnace povrchu. Tyto přísady zabraňují vniknutí vody do struktury betonu, omezí se tak znečištění a naopak usnadní čištění. Bohužel ani tyto přísady nejsou věčné a postupem času se jejich účinek vytrácí. Z tohoto důvodu je třeba věnovat údržbě betonového zboží pozornost.

Základní čištění jistě zvládnete sami, ale pro hloubkové čištění doporučujeme využít specializované firmy. Tyto společnosti mají většinou velké zkušenosti s různými typy znečištění, postupy i přípravky a jejich praxe zajistí požadovaný výsledek. Při samostatném čištění je vždy vhodné dodržet základní kroky a principy uvedené níže.

Rozdíl při čištění dlažby

Základní principy čištění

Než začnete se samotným čištěním, zaměřte se na konkrétní znečištění a pokuste se jej identifikovat. Při rozsáhlém nebo velmi silném znečištění je často levnější, rychlejší a pohodlnější vyměnit betonové prvky za nové. V případě, že se rozhodnete pro čištění, zvolte si vhodný postup, eventuálně vhodné chemické přípravky. Po pečlivém pročtení příbalového letáku u vybraného přípravku, vyzkoušejte čištění nejprve na méně viditelném místě, pak teprve vyčistěte celou plochu. Na vyčištěné dlažbě bude zapotřebí provést opětovné zapískování spár a impregnaci otevřeného povrchu (po vyčištění je beton více náchylný k znečištění z důvodu narušení lícové vrstvy).

Impregnovaná dlažba je odolná proti nečistotám

Druhy znečištění a doporučené přípravky pro jejich odstranění

  • Běžné znečištění, zašlá špína – vysokotlaký vodní čistič (WAP)
  • Vápenný výkvět – přípravek Soudacleaner
  • Rezavé skvrny – přípravek Donitil Rost Ex
  • Mechy a řasy – přípravek Sikagard 715 W
  • Oleje a tuky – přípravek VP 6819 Oil stain remover, concrete and natural sone
  • Stopy pneumatik, saze – voda s jarem (důkladné vkartáčování roztoku)
  • Maltové a omítkové směsi – přípravek Soudacleaner

Bližší informace i nabídku zmíněných přípravků naleznete Návod na čištění dlažby | BEST

Čištění provádějte pravidelně

Na závěr je vhodné zmínit fakt, že jakékoliv čištění je snadnější a účinnější při pravidelně prováděné údržbě betonových prvků, a to alespoň 1x za rok, obvykle v letních měsících. Tím se rozumí zejména pravidelný oplach vysokotlakou vodu s následným využitím hydrofobizační impregnace nebo pečetící přípravky. Zajistíte tak souvislou ochrannou vrstvu, která zabrání ulpívání nečistot na betonovém povrchu a navíc rozjasní barvy výrobku. S kvalitně ošetřeným povrchem je jakákoliv údržba vždy jednodušší.

BEST – ATRIO, barva colormix brilant

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *